SOSU-uddannelsernes kerneområde er viden om professionel omsorg i tilknytning til respektfuld kommunikation og sundhedsarbejde. Denne viden skal gøre en professionel social- og sundhedsarbejder i stand til at hjælpe borgere i den moderne velfærdsstats institutioner. SOSU-uddannelserne er vekseluddannelser, hvor der skal kobles mellem praksisrelevant viden på skolen og vidensbaseret praksis på arbejdspladsen.
Baggrunden for TEORI OG PRAKSIS PÅ SOSU-UDDANNELSERNE er et aktionsforskningsprojekt på SOSU FYN, hvor lærere og forskere arbejdede sammen. I bogen analyseres dels en skolekultur og elevpositioner dels en række projekter med fokus på nye sammenhænge til praksis i den teoretiske del af uddannelsen. Det overordnede spørgsmål lyder: Hvordan uddanner man til sundhedsfaglig og pædagogisk omsorg?
Bogen en inddelt i fire dele:
DEL I: FORSKNINGSREVIEW OG FORSKNINGSMETODE: Et indblik i den eksisterende forskning inden for projektets problemfelt. Aktionsforskningens metode og vidensform præsenteres.
DEL II SKOLEN OG ELEVERNE: En række teoretiske og analytiske overvejelser, et studie i skolekulturen og en række elevpositioner.
DEL III AKTIONERNE I LÆRERPERSPEKTIV: De fire deltagende lærerteams projekter beskrives. Der knyttes en række overvejelser til teori-praksis-forholdet.
DEL IV PERSPEKTIVER PÅ PROCES OG PRODUKT: Evalueringer af projektet både i forhold til aktionernes resultater og til aktionsforskningsprojektet som helhed.